Snart drar broarbetet igång: "Årets värsta dagar"

Allmänheten bör vara förberedda på att det kan bli kaos i trafiken.

delningar

På måndag den 18 mars inleds arbetet med Ölandsbrons högbrodel och ett körfält på 940 meter stängs av. Vid denna avstängning kommer endast en fil i vardera riktning att vara öppen. När arbetet sätts igång på måndag uppmanas allmänheten att vara förberedda att trafiken kan påverkas.

– Byggarbetarna börjar tidigt på måndagmorgonen för att få upp allt och de hinner inte få det klart innan morgontrafiken drar igång. De ska förbereda med att måla streck och få upp barriärer. Detta kommer även pågå under tisdagen. Det kommer bli bökigt och blir förmodligen några av årets värsta dagar, säger Kent Johansson, platschef vid Svevia.

Trafikanterna uppmanas att följa hastighetsskyltarna vid arbetet.

– Det största problemet vi har med hastigheter är när det är glestrafik. Då går det väldigt fort. När en bil kör förbi fort riskerar de broarbetarnas säkerhet. När köerna uppstår minskas farten ner enormt bara för att trafikanterna är nyfikna, säger Kent.

Broarbetet kommer pågå från 07.00 på morgonen till klockan 16.00 på kvällen. Dessutom kan det bli arbete under kvällar och helger.

– Drygt 30 stycken personer kommer vara involverade med arbetet med högbrodelen. Dessutom finns det även arbetare under bron, inut och vid sidan av bron, säger Kent.

Under broarbetet har Trafikverket valt att prioritera kollektivtrafiken som får en egen bussfil och företräde precis innan avstängningen.

– Vi hade en provapåkampanj under 30 dagar förra året då bussfilen också var prioriterad, som föll väldigt bra ut. Detta året har vi ingen kampanj men vi har ända bussprioritering och om det sitter fler i bussen blir det färre i kö, säger Daniel Andersson, trafikplanerare KLT-Kalmar och Öland.

Vid broreparationen i höstas fick Johan Wesley, projektledare för Trafikverket, be trafikanterna om att höja hastigheten.

– Jag är nog den första som har gått ut och bett om att öka hastigheten. Trafikanterna hade en medelhastighet på 15 kilometer i timmen. Det går inte att köra så sakta för då blir köerna milslånga. Håller de hastigheten kommer det här fungera jättebra. När man kör över bron ska man fokusera på att vara chaufför. Inte titta på utsikten eller hålla på med massa annat. Vill man göra det får man vara passagerare, säger Johan Wesley.

Högbrodelens reparation ska vara färdigt innan midsommarveckan 2019. Det planeras även för ytterligare broreparationer från år 2025 till 2029. Då är det lågbrodelen som ska repareras.

Kent Johansson, Svevia. Marcus Ohlsson byggledare Trafikverket. Daniel Andersson, trafikplanerare KLT Kalmar & Öland. Johan Wesley, projektledare Trafikverket.

KLT:s busstrafik kommer att prioriteras under reparationerna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar