Laddar

Snart höjs priset på tandvård – här blir det allra dyrast

. - Foto: Mostphotos

Den 15 januari 2019 höjs referensprislistan för tandvård. Samtidigt ska det bli lättare att jämföra vårdalternativ.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Priset för tandvård har stigit med 1 249 procent sedan 1980.

Sedan år 1999 har tandvården har möjlighet att sätta priserna för tandvård fritt. Följden blev en prisökning på 25 procent på ett enda år, enligt Dagens Samhälle.

Den 15 januari 2019 kommer priset för tandvård att höjas igen och samtidigt höjs referenspriset.

Det är myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TVL, som beslutar om en referensprislista för vår tandvård. Priserna används för att räkna ut hur stor del av kostnaden som staten betalar vid behandling, men det finns inga krav på att tandläkare ska hålla sig till referenspriserna. De kan sätta vilka priser de vill.

Om din tandläkare tar ut ett högre pris, än det som är angivet i referensprislistan får du själv betala mellanskillnaden. Om tandläkarens pris är lägre än referenspriset får du istället ersättning enligt det pris du betalar, enligt TVL.

Högkostnadsskyddet bygger på referenspriset. Om en tandläkare tar en högre avgift än så får patienten betala mellanskillnaden.

Hos Folktandvården i Skåne höjer man i snitt priset med 20 procent. Priset på en vanlig undersökning höjs bland annat med 165 kronor och en tandutdragning med 320 kronor, enligt Sydsvenskan. Folktandvården behöver få in 15 miljoner kronor genom höjda taxor, men nu väljer man att höja taxorna så att intäktsökningen blir hela 50 miljoner.

Folktandvården i Sörmland kommer att höja priset med 2,31 procent medan Folktandvården i Stockholm höjer med 2,5 procent. I Norrbotten höjer man tandvårdspriset med 2,8 procent räknat på den totala intäktsvolymen, rapporterar Dina Pengar. I Jönköping planerar man att höja taxan med 2,5 procent.

Enligt referensprislistan kommer man bland annat att höja priset på en tandläkarundersökning från 830 kronor till 845 kronor. Att dra ut en tand rekommenderas att kosta 1 025 kronor istället för dagens 1 005 kronor. Men tandläkare har alltså rätt att höja priset fritt.

I vår kommer det dock att bli enklare att jämföra olika tandvårdsalternativ. I höstas beslutade nämligen regeringen att införa en webbsida där du kan jämföra priset på tandvård.

Relaterade artiklar