Sverige hotas av ny elprischock – de drabbas värst

Foto: Arkiv.

"I grunden finns det ett engångsmisslyckande", säger Anna Werner, analytiker på Villaägarna till Dina Pengar.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Svenska elkonsumenter riskerar att drabbas av en ny elprissmäll.

Det är Energimarknadsinspektionen (Ei) som under onsdagen larmade om att kostnaden för att transportera elen kan komma att höjas.

Bakgrunden är en dom som handlar om hur många tillsynsperioder ett elnätsföretag får "ta med sig" som outnyttjad intäktsram. Ei har tolkat lagen som att elföretagen får ta med sig det outnyttjade beloppet en period – fyra år.

Under våren 2017 överklagade ett 40-tal företag detta till förvaltningsrätten eftersom de ville kunna ta med sig ett outnyttjat belopp för två perioder, det vill säga till perioden 2016–2019 och perioden 2020–2023. Nu har förvaltningsrätten gett företagen rätt.

Eljättarnas kraftiga höjningar av elnätavgifterna har varit kraftigt ifrågasatt under de senaste åren med olika former av protester. I somras beslutade regeringen om nya bestämmelser för att reglera intäkterna från elnätsverksamhet och främja investeringar.

Regeringen gick då ut med att det kommer att innebära att de flesta elnätskunderna kan få upp till 21 procent lägre elnätsavgifter från 2020, enligt regeringens beräkningar. För vanliga villaägare skulle det innebära en elräkning som är drygt 1 000 kronor billigare per år.

De som riskerar att få ta den största smällen blir villaägare som värmer upp bostäderna med direktverkande el, enligt Dina Pengar.

– I grunden finns det ett engångsmisslyckande där elnätsbolagen överklagade den förra reglerperiodens intäktsramar och fick i domstol 41 miljarder mer än vad Energimarknadsinspektionen hade bestämt. Dessa 41 miljarderna fick de skjuta upp så att de kunde tas ut under innevarande period. 2019 skulle vara sista uttaget av engångskaraktär. Det skulle delvis förklara varför vi har så höga avgifter nu. Det här har bolagen överklagat och nu fått rätt att ta ut under nästa fyraårsperiod, säger Anna Werner, analytiker på intresseorganisationen Villaägarna till tidningen.

Det innebär att regeringens sänkning i praktiken riskerar att försvinna, enligt Villaägarna som räknat på hur domen kommer att påverka.

– Sänkningen går upp i rök, den mycket efterlängtade förordningsändring som Ibrahim Baylan införde medför visserligen att intäktsramarna krymper. Men nu förloras minst lika mycket i domstolen. Den förutspådda sänkningen fryser i praktiken inne, säger Anna Werner till Dina Pengar.

Ei håller inte med om förvaltningsrättens tolkning av ellagen och kommer därför med största sannolikhet att överklaga domarna, skriver myndigheten på sin hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar