Laddar

Tjänsten som bidrar till en renare kust

En möjlighet för allmänheten att bidra med sina insatser.

delningar

I ett samarbete mellan länsstyrelsen i Kalmar län och flera kommuner, har nu en tjänst dykt upp som gör det möjligt för allmänheten att bidra till renare stränder och hav. Det är en karttjänst som finns tillgänglig i Kalmar, Mörbylånga och Borgholms kommuner. Tjänsten finns också på Västkusten och i Västervik.

Det handlar helt enkelt om att man ska vara en god medborgare genom att städa upp i naturen. Tjänsten kallas för Strandstädarkartan och är en karttjänst som innebär att man fyller i ett formulär på internet. I formuläret fyller man i på en karta med hjälp av olika flaggor, var man har städat eller om man behöver hjälp att städa någonstans.

Mörbylånga kommun uppmanar i ett pressmeddelande att allmänheten borde använda sig av strandstädarkartan:

-Den 15 september är det internationella skräpplockardagen och Håll Sverige rent-dagen, så varför inte samla ett gäng vänner då och plocka skräp på någon strand, säger Cajsa Lindberg, utredare i Mörbylånga kommun.

13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år och mer än hälften av det är plast. 80 % av skräpen i havet kommer från land och håller vi stränderna rena, minskar mängden skräp i haven.

Kommunerna erbjuder material för de invånare som vill hjälpa till med strandstädning. Det finns även anvisningar på de olika kommunernas hemsidor om var man ska lämna skräpet.

Relaterade artiklar