TV+BILDEXTRA: Fiskeboden som blev bageri: "Litet, mysigt och trångt"

I år blir första gången som man har öppet året runt. "Öland behöver mysiga ställen".

delningar

År 2012 förvandlades den lilla fiskeboden i Stora Rör till det som idag är det gemytliga Mormors Stenugnsbageri. Bageriet drivs av Anita Blomgren Rothschild, 67 år, som är född i Kalmar men skriven i Stockholm. Anita tillbringade alla sina somrar i Stora Rör och på senare år insåg hon att det inte fanns någon riktig mötesplats där. Det var så tomt.

– Fiskeboden hade varit till salu i sju år och då tänkte jag att någon kunde väl starta upp ett bageri så att man kunde få lite färskt bröd på morgonen. Det blev jag som gjorde det. Jag hade aldrig kunnat drömma om att driva ett eget bageri när jag var liten, säger Anita Blomgren Rothschild.

Namnet Mormors Stenugnsbageri är inspirerat av Anitas mormor Greta.

– Mormor Greta hade en vit bakrock och hon bakade alltid småkakor. Hemma hos henne var man alltid trygg. Den tryggheten och mormorsstuket ville jag föra vidare till bageriet.

Anita tycker att det var viktigt att skapa en mötesplats för människor.

– Det ska vara en tidlös miljö som inte försvinner ur tiden. Det ska vara personligt och inget övergående fling. Det är ett litet, mysigt och trångt ställe att slappna av på och mötas. Kunderna kan känna sig sedda.

Mormors Stenugnsbageri har som längst haft öppet till första advent men i år väljer Anita att öppna upp över hela året.

– Det har varit stressigt att börja om varje år. Leta ny personal och utbilda dem. Jag orkade inte med den oron som det förde med sig, säger Anita.

Enligt Anita är det ett risktagande att året runt-anställa. I och med att hon öppnade upp systerbutiken till Mormors Stenugnsbageri – Mormors brödbod och kaffestuga i Kalmar i mars i år tror hon att det kommer att fungera.

– Vi kan ha öppet året runt i Kalmar och det går även att ha öppet året runt i Stora Rör också eftersom vi bakar brödet där och levererar det till Kalmar varje dag. Jag har alltid strävat efter att ha öppet året runt. Öland behöver mysiga ställen som man kan gå till, säger Anita.

Bageriet i Stora Rör är välkänt för sina goda bullar.

– Våra bullar är drömgoda och jag är väldigt mån om att de ska hålla god kvalité. Jag måste vara med och sätta mitt fingeravtryck på hur receptet ska vara med jäsning och innehåll bland annat. Vi har många kardemummafantaster som besöker oss, då det är övervägande kardemummabullar som går bäst säger Anita.

Vid första advent ska bageriet fyllas med julpynt och julgodis.

– Vi kommer baka pepparkakor och knäck utifrån min mormors recept. Dessutom kommer vi att baka vårt egna vörtbröd.

FAKTA

*Mormors stenugnsbageri i Stora Rör är öppet Tisdagar – Söndagar

*Mormors brödbod och kaffestuga i Kalmar är öppet Tisdagar – Lördagar

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar