TV: Kommunen har lanserat sin egna app: "Det här är service"

Appen har högt medborgarfokus.

delningar

I flera månader har Mörbylånga kommuns kommunikationsteam spånat på en app och efter många medborgarförslag i sociala medier har nu appen lanserats.

– Det här är den bästa dagen att släppa en app på, nu innan midsommar. Appen är till för medborgare, sommarölänningar och turister. Vi har lagt in funktioner som vi tror att folk kommer att ha nytta av. Det här är service, säger Kim Ahlqvist, kommunikationschef i Mörbylånga kommun.

Kommunikationsteamet i Mörbylånga kommun har tagit fram appen tillsammans. Kim Ahlqvist, Rebecka Egfors och Karl-Oskar Karlsson.

Appen har ett stort medborgarfokus då flera av funktionerna är förslag från medborgare. Bland annat evenemangskalendern och kartor som visar olika vandringsleder.

– Vår målgrupp är ju våra medborgare och tanken med evenemangskalender är man som privatperson, företagare och föreningar ska kunna lägga in sina evenemang i kalendern, genom att de hör av sig till oss, säger Kim.

Ölandsbron är en annan bra funktion som finns i appen. Då kan man som ölänning eller besökare hålla koll på trafikläget och planera sin körning effektivt.

– Google samlar in trafikinformation åt oss och mäter hur lång tid det tar att köra över Ölandsbron. Från rondellen vid Rasta till Algutsrum, där mitträcket tar slut. Ligger trafiken tio minuter över det normala skickas det ut pushnotiser i mobilen, säger Kim.

En annan funktion är krismeddelanden som går ut direkt via pushnotiser, bevattningsförbud och eldningsförbud bland annat.

Startsidan i appen.

Appbolaget har producerat appen och Lindmark & Partner ligger bakom designen i appen. Totalt kostade det 263 000 kronor att utveckla appen och framöver tillkommer en månadskostnad på 2000 kronor för att underhålla appen.

– Vi är väldigt att nöjda att kunna erbjuda detta till kommunens invånare och att vi har åstadkommit det här för den lilla penningen. Det blir lättare för besökare och turister vilket gynnar vårt näringsliv, säger Ann Willsund, kommundirektör.

FAKTA

Olika funktioner i Mörbylånga kommuns app:

*Ölandsbron – Hur är läget i trafiken, tid att köra över bron?

*Badtemperaturer samt information om olika badplatser

*Krismeddelanden

*Matsedel på skolor och inom omsorgen

*Lediga jobb

*Kommunens nyheter

*Evenemangskalender

*Felanmälan – En funktion där man som medborgare kan skicka bild och beskrivning om man upptäcker en trasig gungställning eller spricka i asfalten.

*Världsarvet – Emma Rydnér, världsarvssamordnare har valt ut de platser som visas. Fler platser tillkommer.

*Återvinningsstationer

*Parkeringar

*Offentlig toalett

*Laddstolpar

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar