TV: Sparsam budget för 2019: "Ingen är helt nöjd"

Ansträngd ekonomi för kommunen. "Handlar om att spara pengar, inte var vi kan satsa."

delningar

Mörbylånga kommuns nya majoritet med de blivande kommunalråden Matilda Wärenfalk (S) och Anna-Kajsa Arnesson (C) presenterade under tisdagen budgeten för 2019. En budget som stås bakom av S, C och V. Inga siffror presenterades, istället visade man upp sin politiska inriktning och ett par tydliga uppdrag som man vill lämna över till kommundirektör Ann Willsund och hennes medarbetare.

– Vi står bakom budgeten. Men det är ingen som är helt nöjd med den. Det hade varit bättre om kommunen hade haft en bättre ekonomi, men så ser inte läget ut just nu. Just nu handlar det om att spara pengar och inte var vi kan satsa dem, säger Matilda Wärenfalk, (S).

Det ekonomiska läget i kommunen är ansträngt och det är ett resultat av den gamla majoritetens budgetriktlinjer. Den nya majoriteten har haft begränsade möjligheter att påverka och en annan anledning som påverkar är ovissheten med regeringsbildningen.

– Vi vet inte om vi får några riktade statsbidrag till kommunen än så länge. Om vi får det siktar vi först och främst på att få till ett godtagbart ekonomiskt resultat och sedan ska vi fördela bidragen till socialnämnden och utbildningsnämnden. Försöka mildra konsekvenserna av de generella besparingarna, säger Matilda.

Förslaget som ligger på bordet just nu har ett ekonomiskt resultat på 0.4 .

– Alla har sett siffrorna med egna ögon och det här är så bra vi kan göra det. Det bästa vi kan göra nu är att försöka hålla i och hålla ihop. Det finns ingenstans att ta ifrån och flytta om, säger Anna-Kajsa Arnesson, (C).

Något som Matilda och Anna-Kajsa vill ska bli verklighet är att tjänstemännen bearbetar fram en jämställdhetsplan och en äldreomsorgsplan i kommunen.

– Vi måste ta det i rätt ordning först. Hur många äldre vi har och var vi ska placera våra boenden och vilka boenden vi ska satsa på, säger Matilda.

Vid kommunfullmäktiges möte tisdagen 27 november ska budgeten röstas igenom och det ska även beslutas om Matilda Wärenfalk och Anna-Kajsa Arnesson blir valda som kommunalråd.

FAKTA

Några politiska uppdrag som ska konkretiseras av tjänstemännen:

*Ett personalpolitiskt program ska tas fram

*En konkret handlingsplan för företagsklimatet ska tas fram

*En konkret plan för hur Mörbylånga kommun ska bli en ledande kulturkommun ska tas fram

*En styrgrupp ska tillsättas för att hjälpa utvecklingen av Södra Öland

* En äldreomsorgsplan ska tas fram

*En handlingsplan för jämställdhet ska tas fram

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar