Unik väderkvarn till salu: "Suveränt läge"

Stort intresse för det udda objektet. "En riktig wow-känsla när man ser havsutsikten".

delningar

Totalt sett finns det 352 väderkvarnar kvar på Solens och vindarnas ö, enligt Ölands Kvarnförening. De flesta står tomma, men det finns sällsynta fall av kvarnar som gjorts om till bostäder. En sådan återfinns i Äleklinta och den är nu ute till försäljning för 795 000 kronor.

– Det är unikt, jag har i mitt 15-åriga mäklarliv endast sålt en väderkvarn. Ibland kan det följa med en vanlig väderkvarn på köpet om man köper en lantbruksfastighet, men det är väldigt ovanligt med en kvarn som inretts som fritidshus, säger den ansvarige fastighetsmäklaren Marcus IsaksonÖlandsmäklaren AB.

Kvarnen byggdes år 1869 och till utsidan är den rödmålad. Bostaden inhyser ett kök, ett allrum och en sovvåning. Totala boarean är 18 kvadratmeter men det som lockar många av de intresserade köparna är läget.

– Väderkvarnen ligger på en höjd så man har utsikt över hela Kalmarsund. Man kan uppleva fantastiska solnedgångar bara genom att titta ut genom ett fönster. Dessutom är den populära badstranden i Äleklinta bara ett stenkast bort, berättar mäklaren.

Foto: Ölandsmäklaren AB Borgholm

Försäljningen startade i veckan och den första visningen är onsdagen 3 juli. Marcus Isakson förklarar att det finns flera intresserade. Några av dessa har kopplingar till Äleklinta och Öland men det kommer även människor långväga ifrån.

– Det känns såklart väldigt roligt och jag förstår att denna unika bostadsförsäljning lockar, säger han.

Somliga kanske avskräcks av tanken över att det är mycket jobb att äga en väderkvarn. Det är dock uppgifter som Marcus Isakson dementerar.

– Att äga en väderkvarn är inte svårare än att äga ett fritidshus. Det krävs inte mer underhåll än normalt och dessutom är det kanske möjligt att få bidrag, på grund av att fastigheten är unik. Det viktiga är egentligen att ta hand om vingarna, eftersom de lätt tar stryk i höst- och vinterstormar. En stor fördel är dock att det finns kvarnföreningar som kan ge stöd i form av kunskap. På så sätt kan man förvalta väderkvarnen tillsammans.

Badplatsen är bara ett stankast bort. Foto: Ölandsmäklaren AB Borgholm

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar